Kritikersalong: Vad är hållbar arkitektur?

Bildtext: Det miljöklassade Kungsbrohuset eller Schibstedthuset, invigt i maj 2010. Foto Wikipedia Commons.
Det miljöklassade Kungsbrohuset eller Schibstedthuset, invigt i maj 2010. Foto Wikipedia Commons.

Tisdagen den 4 februari klockan 19 är det vårpremiär för Kritikersalongen på Tisdagsklubben i Konstnärshuset. Arkitekten, författaren och kritikern Ola Andersson kommer att tala om den hållbara arkitekturen – ett förrädiskt begrepp i byggbranschen.

Det handlar inte längre om att en byggnad ska hålla i längden. Inte heller om att byta ut plåtfasader mot nya miljövänliga material. Hållbarhet och grön arkitektur tycks ibland ha blivit en ursäkt för att få riva och bygga nytt och – inte minst – peta i miljonprogrammen.

Olika åsikter om hållbarhet och ekologi florerar i dagens arkitekturdebatt. Enligt Ola Andersson används termerna i marknadsföringssyfte av arkitekter, byggmästare och stadsplanerare. Under kvällen kommer han att berätta om aktuella ombyggnadsprojekt i Stockholm samt vända tillbaka till arkitekturhistorien i ett försök att rekonstruera begreppet hållbarhet.

Ola Andersson driver Andersson Arfwedson arkitekter tillsammans med Herman Arfwedson. År 2012 fick de utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad för kvarteret Mursmäckan i Kärrtorp. Ola Andersson är även debattör i dagspress i frågor som rör Stockholms utveckling. År 2012 bokdebuterade han med Vykort från Utopia.

Producent för Kritikersalongen är Sophie Allgårdh, Svenska Konstkritikersamfundet

Bar med enklare smårätter öppen hela kvällen kl 18.30–23.00

Adress: Konstnärsklubben, Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, 2 tr, Stockholm, Tryck på ringklockan ”Konstnärsklubben”.

Bild ovan: Det miljöklassade Kungsbrohuset eller Schibstedthuset, invigt i maj 2010. Foto Wikipedia Commons.

Ola Andersson Kritikersalong 4.2.14-3