Utøyamonumentet – samtal om en plågsam process

Välkommen till ett samtal mellan Tommy Olsson, kritiker i Klassekampen, och Sophie Allgårdh, Svenska Konstkritikersamfundet, tisdagen den 13 december kl 17.30.

Vi bjuder på Luciaglögg med pepparkakor

Arrangörer: Svenska Konstkritikersamfundet i samarbete med ämnet konstvetenskap vid Södertörns högskola

Kvällen inleds med att Sophie Allgårdh presenterar Jonas Dahlbergs vinnande förslag Memory Wound – minnesmärket för terroroffren på Utøya den 22 juli.

18.00–19.00: Tommy Olsson och Sophie Allgårdh i dialog om den norska konstkritikens reaktioner på Utøya-monumentet. Samtalet kommer också att kretsa kring Tommy Olssons egen konstkritik.

Glögg till kl 20.00

Plats: Södertörns högskola. MA 231 i Moas båge. Ingången vid centrala entrén på Campus. Pendeltåg mot Södertälje, gå av i Flemingsberg och följ skyltningen upp till centrala campus. Dörrarna öppnar kl 17.00.

Om Tommy Olsson

Tommy Olsson (född 1963) är Norges mest excentriske konstkritiker. Med William Burroughs som ledstjärna odlar han en egen essäistisk stil. Som kritiker överraskar han ofta genom att på ett otippat sätt ta den svages parti.

I slutet av 80-talet utbildade han sig till konstnär vid Kunstakademiet i Trondheim och på Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam. Senare har han studerat curating på Kunsthøgskolen i Bergen. År 2000 började han skriva konstkritik och var först knuten till Morgonbladet. Sedan 2014 är han kontrakterad kritiker på Klassekampen, som med två konstuppslag varje vecka visar att man tar konstkritiken på allvar.

Tommy Olssons konstessäer och konstkritik är samlade i två antologier: KNUST – kritiske fragment 2000–2006 (utgiven 2008) samt GIFT– fragmentarisk kritikk 2003–2009 (utgiven 2010). Böckerna kommer att säljas till specialpris under kvällen.


Varmt välkomna!