Kritikersalong om nazisternas konstplundring

Skärmavbild 2013-10-10 kl. 22.36.15

Kl 19.00 tisdagen den 1 oktober 2013 gästas Tisdagsklubben på Konstnärshuset av Svenska Konstkritikersamfundet, med ett framträdande av Anders Rydell.

Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals antikviteter och konstverk. På direkt order från Hitler sändes specialtränade trupper ut över Europa för att stjäla konst från judiska samlare och från museer, institutioner och bibliotek i de ockuperade länderna.
Efter kriget återfanns en stor del av konsten och återlämnades till sina ägare. Men över 100.000 konstverk hittade aldrig tillbaka till offren eller hamnade så småningom i offentliga samlingar på museer i Europa.

Författaren och journalisten Anders Rydell utkommer i november med boken Plundrarna (Ordfront förlag), som handlar om nazisternas konstplundring, men också om dagens bittra juridiska och moraliska strid om den ”försvunna” konsten.

Anders Rydell är chefredaktör på tidskriften Konstnären och har tidigare utkommit med flera böcker, däribland reportageboken Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood.
Producent för Kritikersalongen är Sophie Allgårdh, Svenska Konstkritikersamfundet (AICA Sverige).
Bar med enklare smårätter öppen hela kvällen kl 18.30–23.00
Adress: Konstnärsklubben, Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, 2 tr, Stockholm
Tryck på ringklockan ”Konstnärsklubben”