World Art Day: Seminarium om yttrandefrihet och fristäder

Tid: 15 april 18.00-20.00
Plats: Galleri Format, Friisgatan 15 B, Malmö.

IAA/KRO presenterar multikonstnären Tendai Tagarira under World Art Day i Malmö 15 april. Tagarira är född i Zimbabwe med bor sedan 2010 i Danmark som politisk flykting efter att ha kritiserat regimen i hemlandet. Han är även Danmarks första fristadsförfattare.
Filmvisning med efterföljande panelsamtal om yttrandefrihet och fristäder för konstnärer.

Film: Watch a Can of Worms (Tendai Tagarira/Vitor Lopes 2012, 8 min) Mot bakgrund av vad som händer i Ryssland och i andra svaga demokratier i det forna Sovjetunionen, kan man ställa frågan om inte konstnärer i lika stor utsträckning som författare slår an tonen i kampen för yttrandefriheten. Det görs försök i olika kommuner att skapa fristadsplatser (jämförbart med fristäder för författare) även för konstnärer. Det ingår i Kulturrådets uppdrag att stödja denna process och där känner man också till Nareks situation.

I panelen: Fredrik Elg, Kulturrådet, Tendai Tagarira, konstnär, Charlotte Eliasson, Ordf KRO Syd, Linda Fagerström, konstkritiker. Moderator: Johan Wingestad, verksamhetschef KRO/KIF

Arrangör: IAA/KRO i samverkan med: Kulturrådet, Svenska Pen klubben, Svenska Tecknare, SKAP svenska kompositörers förening, AICA/Konstkritikersamfundet, Författarförbundet.

Fri entré

Kom och upplev ännu en dag i konstens namn! World Art Day kommer i år att ske måndagen den 15 april på flera platser i Sverige och i världen. Tanken bakom ”World Art Day” är att kunna lyfta fram en viktig dag över hela världen i konstens tecken. Det finns ett stort
behov av att uppmärksamma och betona konstens betydelse,och konstnärernas roll som samhällsbyggare och främjare av infrastrukturer. Det skulle kunna hjälpa nuvarande och kommande generationer att förstå konstens idé och dess värde för vår värld.