Att skildra utsattheten

Onsdag 28 september kl. 16.30–18.30

Plats: Studio 3, våning 3 Kulturhuset Stockholm, Sergels torg. Fri entré

Tina Enghoffs fotografier berättar om konsekvenser av dansk migrationslagstiftning. Kulturhusets utställning som har titeln ”Jag är ingenting” är både ett konstnärligt projekt och ett inlägg i debatten om mänskliga rättigheter. I samband med utställningen arrangeras en samtalsserie i samarbete med Anna Lindhs minnesfond för att uppmärksamma frågeställningar som verken berör. Utställningen pågår 30 juni – 9 oktober 2011.

I samtalet den 28 september diskuteras hur utsatthet kan skildras och hur konst och politik kan samverka för att skapa opinion.

Hur balanserar man mellan viljan att berätta och integriteten hos personerna som porträtteras? Skapar utsattheten ett större ansvar hos konstnären? Vad är konstens villkor för att agera politiskt?

Förutom Tina Enghoff medverkar konstnären Anna Odell, vars examensprojekt ”Okänd kvinna” skapade enorm debatt om både psykvården och konsten, journalisten och filmaren Svante Tidholm, som skildrat en bordell i Berlin i dokumentärfilmen ”Som en pascha”, och konstnärerna Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler som skapat en egen plattform i galleriet Tegen2, aktuellt med utställningen ”In the face of risk”.

Moderator för samtalet är Sophie Allgårdh konstkritiker i Svenska Dagbladet, författare och 2006 – 2010 redaktör för konsttidskriften Paletten.

Kulturhuset i samarbete med Svenska Konstkritikersamfundet