SUZANNE HUDSON Naked Pictures: Ansel Adams and the Esalen Institute

ÖPPEN FÖRELÄSNING
Tid: Tisdag 7 maj kl. 16.00-17.00
Plats: Sal D8, Stockholms universitet, Frescati
Fri entré

Naked Pictures: Ansel Adams and the Esalen Institute

This talk will discuss the American photographer Ansel Adams in the context of the pedagogical and social experiment that was the Esalen Institute, an artist colony, alternative education complex, spa, and epicenter of the human potential movement on the central California coast. I argue that Adams, a photographer identified with the technical mastery of his medium, can be better understood through the period counterculture than the East Coast photo establishment. To see him thus is to recast a modernism—not to say an even more autonomous photographic history, so often kept at some remove from it—whose telling allows for practitioners who circulated in populations hopeful about the salutary, even curative, implications of the creative act.

Dr Suzanne Hudson är assisterande professor i modern och samtida konst på University of Southern California i Los Angeles. Hon är en av grundarna till Contemporary Art Think Tank. Utöver hennes arbete som konsthistoriker är Hudson aktiv som konstkritiker och har skrivit för bland annat Parkett, Flash Art, Art Journal och October.

Föreläsningen är den andra av tre i serien What does Art Theory Do? Serien undersöker de senaste decenniernas förändrade konstfält, som syns i allt från utställningar till forskning. Den tredje och sista föreläsningen hålls av Professor Boris Groys Alexandre Kojève: After History, tis 4 juni 16:00‐17:00 D7.

Suzanne Hudson kommer även att hålla en föreläsning på Tensta Konsthall ons 8 maj kl 18:30.

Föreläsningarna hålls på engelska.

Föreläsningsserien What does Art Theory Do? genomförs med hjälp av generöst stöd från Kulturrådet och Wenner‐Gren Stiftelserna.

Föreläsningen arrangerad av masterprogrammet Curating Art, i samarbete med Tensta konsthall och Svenska konstkritikersamfundet. För vidare information vänligen kontakta lektor Magdalena Holdar, huvudlärare för Curating Art vid Konstvetenskapliga institutionen: magdalena.holdar@arthistory.su.se