Gabriel Pérez-Barreiro föreläser om Mercosulbiennalen i Porto Alegre, Brasilien

Gabriel Pérez-Barreiro föreläser om Mercosulbiennalen i Porto Alegre, Brasilien

Välkommen till två föreläsningar i samarbete med Paletten, Göteborgs konsthall och Iaspis. Mingel följer.
Stockholm: kl 18.00, tisdagen den 28 oktober i Iaspis lokaler på Maria Skolgata 83 på Södermalm. Tunnelbana: Mariatorget.
Göteborg: kl 18.00, onsdagen den 29 oktober på Göteborgs Konsthall, Götaplatsen.
Program både i Stockholm och i Göteborg:
Palettens Brasiliennummer introduceras av Palettens chefredaktör Sophie Allgårdh, följt av en föreläsning med Gabriel Pérez-Barreiro, chef för Colección Patricia Phelps de Cisneros (CPPC), en av världens tyngsta samlingar med samtida latinamerikansk konst. Pérez-Barreiro är en ung curator på toppnivå som introduceras i Sverige i detta sammanhang. Han talar om sitt tematiska upplägg för Mercosulbiennalen i Porto Alegre i södra Brasilien där fokus ligger på brasiliansk och latinamerikansk konst i världsklass med internationella utblickar. Biennalen fick under Pérez-Barreiros ledning 2007 pris för sitt djärva och omfattande pedagogiska grepp. I ett Brasilien styrt av Lula och hans arbetarparti välkomnas konstsponsring av mycket kvalificerade projekt med generös avdragsrätt. Vad betyder det för den brasilianska och latinamerikanska konsten? Porto Alegre och biennalen ingick i programmet vid förra årets AICA-kongress i Brasilien.
Extra programpunkt i Göteborg:
Den brasiliansksvenske konstnären Laercio Redondo visar och talar om sin videoinstallation ”The Glass House” från 2008. Verket kretsar kring den brasilianska arkitekten Lina Bo Bardi och det hem hon uppförde åt sig själv utanför São Paulo. Videon är tio minuter lång och loopad.
Arrangemanget på Göteborgs Konsthall genomförs med stöd av Göteborgs kulturnämnd. Läs mer om Brasiliennumret på Palettens hemsida: www.paletten.net