Caravaggio – nya aspekter och hisnande analyser. Kritikersalong på Konstnärshuset

Kl 19.00 tisdagen den 5 februari 2013.

Fri entré: Inbjudan gäller för dig och en vän

Universitetslektor Thomas Hård af Segerstad är en av krafterna bakom Caravaggio-seminariet i Uppsala, ett tvärvetenskapligt samarbete mellan svenska och italienska forskare. Michelangelo Merisi da Caravaggios (1571–1610) revolutionära betydelse upphör inte att fängsla och arvet efter honom diskuteras över hela konstfältet. Ylva Ogland hänvisar till den italienske barockmålaren som inspirationskälla och Michael Frieds banbrytande studie Moment of Caravaggio från 2010 utnämndes till årets bästa akademiska bok av Artforum. På Galleria Borghese visades nyligen verk av Caravaggio och Francis Bacon i en gemensam utställning. Parallellt för David Hockney en diskussion om Caravaggio och fotografi.

År 2010 firades Caravaggios 400-årsdag med en rad konferenser och i anslutning till jubileet har italienska forskare satsat på massiv arkivforskning och sofistikerade tekniska analyser, vilket Thomas Hård af Segerstad kommer att beröra under kvällen. Han kommer också att göra hisnande analyser och dela med sig av nytolkningar av verk. Caravaggioseminariet avslutas med det internationella symposiet, New Caravaggio, i mitten av april med fortsättning i Rom.

Thomas Hård af Segerstad har vid sidan av Caravaggio-projektet bland annat ägnat forskning åt Lascauxgrottan, Marcel Duchamp och Ludwig Wittgenstein. Han är knuten till Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Producent för Kritikersalongen är Sophie Allgårdh, sekreterare i Svenska Konstkritikersamfundet.

Bar med enklare smårätter öppen hela kvällen kl 18.30–23.00

Adress: Konstnärsklubben, Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, 2 tr, Stockholm. Tryck på ringklockan ”Konstnärsklubben”.

Kritikersalongen arrangeras av Svenska Konstkritikersamfundet i samarbete med Tisdagsklubben – mötesplatsen för alla konstnärer i Konstnärshuset, första tisdagen varje månad.