Viveka Bosson föreläser om ”Erik Olson – en vandring genom en sökares drömmar och visioner”

Tisdagen den 21 februari kl. 18

Konstakademiens hörsal, Fredsgatan 12 i Stockholm

Fri entré

Föreläsningen äger rum i samband med Erik Olsons stora retrospektiva utställning på Waldemarsudde till och med den 26 februari.

Erik Olson föddes 1901 och kom till Paris i början av 1924 där han tillhörde Fernand Légers första elevkull. Han fortsatte att måla i postkubistisk anda, ställde våren 1930 ut med konkretistgruppen Cercle et Carré och deltog därefter i Otto G Carlsunds internationella Art Concret i Stockholm hösten 1930. I början av 1930-talet övergick Erik Olson till surrealismen. Han blev medlem i Halmstadgruppen 1929 och stannade kvar i Paris till sommaren 1935. Han flyttade sedan till Köpenhamn där han ställde ut med William Bjerke-Petersen och Wilhelm Freddie i den danska surrealistgruppen. Kort tid efter den tyska ockupationen blev han svartlistad av Gestapo. Han tvingades lämna Danmark sommaren 1944 och sällade sig till kamraterna i Halmstadgruppen. Erik Olson vände tillbaka till surrealismen i mitten av 1960-talet och bodde kvar i Halmstad till sin död 1986.

Viveka Bosson som är filosofie licentiat i konsthistoria och hedersdoktor vid Lunds universitet är dotter till Erik Olson. Hon är medlem i AICA och frilansade som konstkritiker i Paris under 1960- och 70-talen. Hon bidrog också till den franska samlingen på Skissernas museum i Lund. Viveka Bosson grundade Mjellby Konstmuseum i Halmstad 1981 där hon var chef till 2006.

Svenska Konstkritikersamfundet i samarbete med Konstakademien